dinsdag 4 maart 2014

Optimisme

Bijna niemand gelooft meer dat het ooit nog goed komt met ons en met deze wereld. De beurzen gingen ook weer diep in het rood naar aanleiding van de Russische interventie op de Krim. Zelf heb ik geen twijfels of gevoel dat het nu mis gaat. Vroeg of laat keert de wal het schip. Altijd. De mens leert -met vallen en opstaan- van eerder gemaakte fouten. We gaan vooruit in kennis en kundigheden. We gebruiken die ook, maar meestal pas heel laat, als het echt nodig blijkt. Grote veranderingen gaan zelden snel en gemakkelijk.

Daarom ben en blijf ik optimistisch over onze toekomst. Net als Carel ter Linden. Hij zegt daarover op pag. 153 van zijn boekje "Wat doe ik hier in GODSNAAM":

"Alles zal aankomen op de moed die mensen opbrengen om zich te keren tegen krachten die deze aarde en dit leven bedreigen. Moed die zijn kracht ontleent aan hoop, aan vertrouwen dat alles mogelijk is (..).
Wat wij daarbij niet kunnen missen is een diep vertrouwen dat deze aarde ons dragen kan; dat de inspanningen om met elkaar in vrede samen te leven vroeg of laat beloond zullen worden. Dat het recht het telkens opnieuw winnen zal van het onrecht."

Woorden van iemand die de weg kwijt is ? Nee, juist niet. Eens komt ook naar mijn vaste overtuiging het paradijs weer op aarde. We zullen er wel met volle inzet aan moeten werken, dat is onze (spirituele) opdracht. Want we zitten nog altijd te veel vast in angst, vooroordelen, westerse logica, zwart-wit denken. Dat kregen we mee van onze voorouders in onze genen en werd (vaak) nog versterkt door slechte voorbeelden van mensen om ons heen en pijnlijke ervaringen in ons eigen leven. Gelukkig zijn er ook genoeg goede voorbeelden en mooie ervaringen. Je moet ze alleen zien.

Wij hebben dus de keuze. Om het voortaan anders te gaan doen. Om deze wereld weer een stukje beter door te geven aan een volgende generatie. Kies opnieuw. Kies goed.