vrijdag 4 december 2020

 ABP en de dekkingsgraad

De beurzen doen het goed, zelfs de lange rente veerde iets op. Toch houdt ABP nog altijd vol, dat ze misschien volgend jaar moeten gaan korten op de pensioenen. Want er is (zoals ze dat noemen) onvoldoende geld in kas om te voldoen aan de verplichtingen aan alle pensioen gerechtigden tussen nu en straks (!). Kan het ABP niet beter het pensioengeld nu al aan de pensioengerechtigden van nu en straks overdragen ? Hoe is het mogelijk dat de dekkingsgraad misschien nog altijd niet hoog genoeg is ? Wat presteren de professionele beleggers van APG (aan wie ABP en PGGM het beleggen uitbesteed hebben tegen een mooie beloning) nu eigenlijk precies ? 

Kijk eens naar de ontwikkeling van de AEX dit jaar:

 (Eigen bewerking, Bron: FD)

De rekenmeesters van de pensioenen moeten nu nog altijd een absurd rekensommetje maken. In de eerste plaats omdat niemand kan overzien wat er tussen nu en tien jaar later gebeurt met rente en levensverwachting. 

  • Er is duidelijk al oversterfte door covid. Wordt daar nu al rekening mee gehouden en wat mogen we verwachten in de verdere toekomst ?
  • De lange rente zal niet tien jaar lang zo laag blijven als nu (omdat de ECB massaal obligaties opkoopt en dat kan geen tien jaar zo doorgaan), is daar nu al rekening mee gehouden ?
  • De overheid deed in het verleden een greep in de kas van ABP, is dat ooit gecompenseerd ?
  • Het ABP laat opmerkelijk slechtere resultaten zien dan andere pensioenfondsen nu, waar komt dat door ?

Er is de pensioengerechtigden ooit een vast bedrag beloofd van het ABP-pensioen als aanvulling op de AOW.  In ons rechtssysteem kan een overeenkomst niet eenzijdig worden veranderd. Toch hebben we dat laten gebeuren.

De absurde rekenregels hebben ertoe geleid dat we al jarenlang geen eurocent erbij gekregen hebben. In tien jaar stegen de prijzen wel met ongeveer 20%. En nu nog eens een keer gaan korten ?

Laat het niet gebeuren, kom in actie !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten